Nye traktat skal regulere og harmonisere designlovgivning verden over

Den 22. november 2024 underskrev 190 stater den såkaldte Design Law Treaty i Riyadh – en traktat, der skal gøre det nemmere, hurtigere og billigere at opnå designbeskyttelse på globalt plan.

Traktaten markerer kulminationen på 20 års forhandlinger og er i vid udstrækning inspireret af de allerede eksisterende traktater for varemærker (Trademark Law Treaty) og patenter (Patent Cooperation Treaty). Da traktaten primært omhandler proceduremæssige aspekter, vil væsentlige spørgsmål, som den juridiske definition af design og betingelserne for opnåelse af beskyttelse fortsat ligge hos de kontraherende nationer. Den kan dog føre til, at det i fremtiden bliver væsentligt lettere og billigere at udbrede designbeskyttelse globalt.

Da der er tale om en traktat, vil dens implementering afhænge af, at de underskrivende lande implementerer traktatens bestemmelser i deres nationale lovgivninger. Bestemmelserne kan således ikke påberåbes direkte af borgere eller virksomheder. Der er ikke indsat nogen konkret frist for implementering.

Hidtil har designbeskyttelse globalt været opdelt i lande, som beskytter designs efter patentlignende principper (for eks. USA), hvor der sker omfattende prøvelse af ansøgningen, og varemærkelignende principper (for eks. EU), hvor en designansøgning registreres uden nogen nævneværdig prøvelse. Den nye traktat ændrer ikke umiddelbart på dette, men må ses som et skridt på vejen til en mere harmoniseret tilgang.

Det er ikke forventningen, at den nye traktat vil få stor indvirkning på lovgivningen i EU og Danmark, da mange af de nye regler allerede er afspejlet i den nuværende lovgivning i Danmark og EU, men den kan navnlig få betydning i lande i Mellemøsten, Asien og Sydamerika.

Vigtige ændringer indført med Riyadh Design Law Treaty

Riyadh Design Law Treaty indfører flere vigtige reformer, der har til formål at gavne designere, herunder især små og mellemstore virksomheder (SMV’er). De vigtigste ændringer omfatter:

  • Strømlinede ansøgningskrav: Traktaten forenkler ansøgningsprocessen og giver større fleksibilitet i, hvordan design kan gengives i en ansøgning – hvad enten det er gennem tegninger, fotografier eller videoer. Denne fleksibilitet gør det muligt for designere at vælge det mest passende medie til at definere deres arbejde.
  • Ansøgninger med flere designs: Der lægges op til at alle lande skal tilbyde en mulighed for at en ansøgning kan omfatte flere designs, hvilket vil reducere de administrative byrder og omkostninger, der er forbundet med at beskytte flere designs på en gang. Nu stiller en del lande krav om, at en ansøgning alene kan omfatte et design.
  • Nyhedsskånefrist og upublicerede designs: Traktaten giver en 12 måneders nyhedsskånefrist efter den første offentliggørelse af et design, så designere kan teste markedsresponsen, før de beslutter sig for at registrere. Derudover giver den mulighed for registrering af ikke-offentliggjorte designs, hvilket giver mere fleksibilitet og flere beskyttelsesmuligheder. Hidtil har eksistensen af en skånefrist og længden af den været et stort stridspunkt. I Kina er der for eksempel slet ikke nogen skånefrit og i Japan er den kun 6 måneder.
  • Hjælpeforanstaltninger for overskredne deadlines: Traktaten indeholder bestemmelser om hjælpeforanstaltninger, hvis tidsfrister overskrides, hvilket sikrer, at designere ikke risikerer at miste deres rettigheder på grund af uforudsete omstændigheder.

Hvad dette betyder for dig

Virksomheder, især i de kreative sektorer, kan forvente betydelige fordele af Riyadh Design Law Treaty – især hvis de søger international beskyttelse af deres designs. Den strømlinede ansøgningsproces og muligheden for at indgive flere designs i en enkelt ansøgning vil spare både tid og omkostninger – en væsentlig fordel for SMV’er med begrænsede ressourcer. Fristen på 12 måneder giver designere mulighed for at vurdere markedets efterspørgsel, før de forpligter sig til at registrere, hvilket giver en strategisk fordel. Desuden sikrer hjælpeforanstaltningerne for overskredne frister, at virksomhedernes rettigheder beskyttes, selv i tilfælde af utilsigtede forsinkelser.

-o0o-

Løje IP er her for at hjælpe dig med eventuelle spørgsmål eller bekymringer vedrørende den nye designlovstraktat. Vores team er klar til at vejlede om, hvordan disse opdateringer kan påvirke din virksomhed og hjælpe dig med at navigere i det nye landskab af designbeskyttelse. Hvis du ønsker mere information eller har brug for personlig rådgivning, er du velkommen til at kontakte os. Du kan også læse hele den vedtagne traktat [her].

Del dette indlæg: