Omaggio serien er beskyttet af ophavsret fastslår Sø- og Handelsretten

Omaggio serien er beskyttet af ophavsret fastslår Sø- og Handelsretten

Denne nyhed blev oprindeligt offentliggjort den 7. februar

Sø- og Handelsretten har i dag truffet afgørelse i den første retssag, der vedrører beskyttelse af den kendte Omaggio vase serie fra Kähler. Sagen vedrørte salg af en række vaser, som var blevet produceret af det danske firma Bovictus A/S og solgt i blandt andet COOP butikker rundt om i landet. Vaserne fremstod alle i den cremefarvede bundfarve og udsmykket med det karakteristiske stribedesign fra Omaggio-vaseserien. Vaserne havde tilnærmelsesvis samme form som Omaggio vaserne på nær en, som havde en form, der lignede en lysestage markedsført af Kähler og en, som havde en meget forskellig rundet form med meget tynd hals. Kähler var repræsenteret af advokat Johan Løje.

Retten fandt, at Omaggio vaseserien er beskyttet af ophavsret enkeltvis og som serie og fandt desuden, at Bovictus vaserne, såvel de, som fremstod med samme form, som den, der fremstod med en form, der tilnærmelsesvis lignede en Omaggio lysestage, krænkede Kählers ophavsret til Omaggio vaserne. Retten fandt ikke, at den meget rundede vase udgjorde en krænkelse, og Bovictus blev frifundet for denne vase.

Dommen er en cementering af beskyttelsen af design og åbner for en udvidet beskyttelse mod krænkelser, der foretages i serier. Hvis en krænker producerer en serie kopi-produkter og blandt andet anvender en fremtoning fra et beskyttet produkt med en anden anvendelse, vil der fortsat være tale om en krænkelse af ophavsretten.

Del dette indlæg: